FNRS DIPLOMARIJDEN PONY & PAARD

Wat leuk dat je informatie zoekt over de FNRS proefjes! 

Als je de beginselen van het paardrijden onder de knie hebt, kun je gaan beginnen met FNRS diploma rijden. Diploma rijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld zodat ruiters of amazones die geen eigen pony of paard hebben ook wedstrijden kunnen rijden. Als je bij ons in de beginnersles rijdt kun je beginnen met de proefjes in overleg met de instructie. Er is over de FNRS van 8 maart jl. een leuk artikel geschreven lees hier

Het FNRS diploma rijden is een systeem geschikt voor beginners tot en met gevorderden. Het werkt met klassen en om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. Aan een aantal proeven is er ook een theorie-examen gekoppeld.

Een proef houdt in dat je ongeveer 7 minuten alleen in de bak bent en allerlei figuren achter elkaar rijdt die door iemand worden voorgelezen. Deze figuren worden dan beoordeeld door een jury door voor elk figuur een cijfer te geven. De cijfers worden opgeteld en heb je de uiteindelijke score. De proeven worden ook wel de F-proeven genoemd. Er zijn in totaal 20 F-proeven.

  • De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig.

  • De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop.

  • De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren.

  • Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor steeds moeilijker en moeilijker. Bij deze proeven wordt alleen naar de ruiter gekeken, dus bijvoorbeeld of de ruiter de juiste hulpen geeft. De jury houdt dus ook rekening met het karakter en de mogelijkheden (of beperkingen) van de pony. Op deze website kun je alle proeven bekijken.

De jury schrijft haar beoordeling op een 'protocol'. Dat is het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan. De eerste onderdelen gaan allemaal over de figuren. De laatste 10 beoordelingspunten gaan over de ruiter zelf. Bijvoorbeeld over zijn of haar zit en de verzorging van het geheel. Op het protocol worden naast de cijfers ook opmerkingen gezet. Zo kan je achteraf zien wat je goed en minder goed hebt gedaan.

Als je bij een proef gemiddeld overal een 6 voor haalt, heb je in totaal 210 punten. Bij 210 punten heb je een 'promotiepunt' gehaald.

  • In de F1 en 2 hoef je maar één promotiepunt te hebben om een niveau hoger te mogen.

  • In de F3 t/m F8 heb je er minimaal 2 nodig.

  • In de F9 t/m F20 heb je er minimaal 3 nodig.

Je mag doorrijden tot 5 promotiepunten voor je een niveau hoger gaat. Bij sommige proeven is er naast het rijgedeelte ook nog een theorie-examen. Dat examen bestaat uit 10 multiple-choice vragen. Meestal is deze theorie niet zo heel moeilijk. Bij het theorie-examen mag je maximaal 3 fouten maken. Alleen bij de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 zit een theorie-examen. De theorie en de proeven zijn allebei te vinden in het FNRS handboek "Leer Paardrijden met Plezier". Deze is voor €15,- te krijgen bij de bar.

Het is heel belangrijk dat je elke FNRS-wedstrijd je FNRS ruiterpaspoort meeneemt. In dat paspoort staan de gegevens van de ruiter + een pasfoto en wordt er precies bijgehouden hoever die ruiter is met het diploma rijden. Op veel FNRS bedrijven in Nederland wordt dit systeem gehanteerd. Als je dus op vakantie bent of gaat verhuizen en je gaat ergens anders rijden kunnen ze in je paspoort precies zien hoe ver je bent en in welke groep je ingedeeld kunt worden. Ook zit er aan het paspoort een verzekering verbonden. Om mee te kunnen doen aan het diploma rijden is dit paspoort verplicht. Zonder paspoort kunnen wij geen diploma’s aanvragen en word je vooruitgang dus niet geregistreerd bij de FNRS. Het is belangrijk dat je dit paspoort meeneemt, want als je de proef hebt gehaald komt daar namelijk een stempel in. Ook krijg je bij elke even proef een diploma. Dus als je de F2, F4, F6, F8 etcetera met succes hebt afgerond. Deze kun je een paar weken na de wedstrijd ophalen bij de bar en de kosten worden geïncasseerd bij je lesgeld (€ 5,-).

Op de dag van de wedstrijd zelf zorg je samen met de ruiters die op dezelfde pony rijden als jij dat je pony er tiptop uitziet. Dat betekent dat je pony knotjes/vlechten of een matje in zijn manen heeft en het liefst een wit dekje. Zelf moet je er natuurlijk ook tiptop uitzien. De kledingvoorschriften voor een FNRS wedstrijd hangen in de gang.

IMG_9345L.jpg

Deelnemen? 

Als jou dit nou leuk lijkt, kan ook jij meedoen! Op de website in de agenda wordt en op Facebook wordt altijd de eerstkomende wedstrijd aangegeven en kun je je inschrijven via de mail fnrs@manege-rijnenburg.nl De dag van de laatste wedstrijd, opent de inschrijving voor de volgende wedstrijd. We hebben een maximum van 32 deelnemers, dus wacht niet te lang met inschrijven. Als er nog genoeg plek is krijg je een bevestiging per mail. Meedoen aan een FNRS wedstrijd kost €12,50 en ook deze kosten worden geïncasseerd met het lesgeld.

Je kunt reversspeldjes voor op je jasje verdienen! Bij het afronden van de F4 (promotiepunten + theorie) kun je een bronzen ster in ontvangst nemen. Na het afronden van de F8, de tweede ster en na het afronden van de F12 ontvang je de brozen speld. Daarna start je met de zilveren fase.

Voor de sterren speldjes incasseren wij €4,95 naast het startgeld.Als je liever een diploma hebt is dit ook mogelijk. Beide kan ook.De bronzen speld, na afronden van F12 ontvang je van ons als beloningvoor je inzet en doorzettingsvermogen!

Voor het losrijden hanteren wij een aantal regels deze kun je hier lezen. Ook is er een FNRS wedstrijdreglement zodat iedereen weet hoe hij of zij zich gedragen moet. 

Overleg vooraf wel even met je instructeur op welk niveau je kunt instromen enzovoort.

Iphone foto 1274.JPG

AGENDA

  • zondag 13 oktober 2019

  • zondag 10 november 2019

  • zondag 15 december 2019 (kerst-editie)

* wij behouden altijd het recht om deze data te veranderen.

Alle FNRS proeven zijn voor paarden toegankelijk, de wedstrijden op zaterdagavonden zijn alleen voor paarden. De FNRS proeven worden op zondagmiddag georganiseerd. 

Let op aanmelden via: fnrs@manege-rijnenburg.nl