Paardenwelzijn, het is aan de orde van de dag. Ook bij ons op het bedrijf!   

Onze manege bestaat al ruim 20 jaar, en is gevestigd aan de rand van een woonwijk. Helaas is de ruimte van ons terrein beperkt maar ook op deze beperkte ruimte kunnen onze paarden en pony's genieten van een weiland, paddock en een groot aantal pony's wonen zelfs samen in een een grote stal met uitzicht op de buitenbaan. Wij doen er alles aan om onze dieren zo goed mogelijk te verzorgen en paard te laten zijn. 

IMG_1363.JPG

Groepshuisvesting 

Een grote groep van onze pony's wonen samen in een grote stal in de kapschuur. Deze stal heeft een uitloop naar de paddock zodat ze een groot gedeelte van de dag zelf kunnen kiezen waar ze verblijven. In de stal zelf kunnen ze als ze willen lekker naar buiten kijken door een van de grote bovenluiken, is er daglicht en frisse lucht. Ook is er een lekker bed van stro en voeren wij onbeperkt ruwvoer achter een voerhek. Natuurlijk zijn er automatische drinkbakken aanwezig. Neem een kijkje in het Ponyhuis. 

Op deze manier leven ze in kuddeverband en is er ruim voldoende tijd voor sociale contacten. 

De pony's die extra voer nodig hebben krijgen als ze op stal staan voor de lessen een extra portie. 

Niet voor alle pony's is dit de beste huisvesting, sommige hebben extra zorg en/of voer nodig of zijn erg gesteld op hun eigen plekje. Voor deze pony's is er een fijne grote stal beschikbaar. 

IMG_1299.JPG

 

Weiland en paddock 

Helaas is het niet mogelijk om het hele jaar onze dieren op de wei te houden. De oudere paarden en pony's mogen iedere dag op wei tijdens het weiseizoen en in de winter in paddock. Voor al andere geldt dat zij in groepen in de paddock gaan. Een paard is een kuddedier en onze dieren gaan met meerdere naar buiten of met een maatje. 

Alle paarden en pony's genieten in de zomervakantie van drie weken rust. Wij brengen ze naar een boer in de polder zodat ze heerlijk kunnen genieten van grote weilanden, heerlijk gras en elkaar.  

Pension paarden/pony's

De paarden en pony's die bij ons in pension staan worden op de door de weekse dagen door ons buiten gezet in de wei (zomer) of paddock. Deze lopen ook allemaal met een groepje of maatje buiten. 

 

IMG_1382.JPG

 

Welzijn 

Voor ieder paard of pony is er een eigen goed passend zadel en hoofdstel aanwezig. Hebben wij een hoefsmid die iedere week de hoeven netjes bijhoudt en heeft een eentje medische zorg nodig heeft schakelen wij een dierenarts in. Ook is er regelmatig een fysiotherapeut aanwezig.

Onze stallen zijn ruim, voorzien van voldoende licht en frisse lucht.  Wij voeren de paarden en pony's die op stal staan vier maal daags in de zomer (2x brok en 2x ruwvoer). En zijn de stallen voorzien van een hoofdopening, rijk strobed en automatische drinkbak.  

Daarnaast is het van groot belang dat ze hun dagelijkse onbelaste beweging krijgen en het werk qua rijlessen zo goed mogelijk wordt afgestemd op de leeftijd, conditie en het gestel. Wij monitoren dit in het lessysteem en zorgen er voor dat het werk zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld rekening houdende met bovenstaande. 

Wij kunnen zeggen dat onze paarden en pony's qua belasting ver onder de norm worden ingezet die de FNRS voor manegebedrijven heeft vastgesteld. 

Ze lopen niet voor niets tot hoge leeftijd met veel plezier in de lessen.  Als dit niet meer het geval is dan wordt er gezocht naar een geschikt pensioenplekje, en bij uitzichtloos lijden door ziekte of ouderdom nemen wij onze verantwoordelijkheid en zorgen voor een passend einde. 

Op Facebook of Instagram komen Nicole, Myrthe en Misty regelmatig langs genietend van hun pensioen.